Espresso

Espresso ali caffè espresso je koncentriran kavni napitek, narejen s silo vroče vode (ampak ne vrele), ki pod visokim pritiskom steče skozi ne preveč grobo in ne preveč fino mleto kavo.

Izumil ga je l.1903 g. Bezzera nezadovoljen, ker so njegovi zaposleni porabili preveč časa za odmor za kavo. Zato je iznašel postopek za njeno hitro pripravo. Izdelal je aparat, s katerim je skrajšal čas ekstrakcije z nekaj minut na 25 sekund in ugotovil, da je dobil izvrsten kavni napitek.

Ljudje pogosto menijo, da je espresso vrsta kave. A to ni res. Espresso je najbolj kompleksna metoda izdelave kavnega napitka, ki je pripravljen iz približno 50 zrn pražene kave. Voda, segreta na približno 90°C, pod visokim pritiskom prelije kavno pogačo fino mlete kave in tako ekstrahira najboljše iz mletih zrn. Gre za način priprave pri katerem je ekstrakcija najmočnejša in je zato napitek polnega okusa. Zaradi kratke priprave pa espresso kava vsebuje manj kofeina kot napitki pri drugih načinih priprave (turška, filter …). Pripravljena je v trenutku za trenutek in od tod tudi njeno ime – ESPRESSO. Glavne aromatične spojine espresso kave so v kompaktni kremi lešnikove barve, ki pa v nekaj minutah izhlapi, zato je treba espresso kavo spiti takoj ko je pripravljena, če želimo ob njej resnično uživati.

KAVNI NAPITKI PO ESPRESSO POSTOPKU

 • Espresso
  Je aromatičen, zaokrožen, poln kavni napitek, z močno, bogato, fino, dolgo trajajočo aromo, ki ima konsistentno, kompaktno in kremozno kavno kremo, lešnikove barve. Napitek, ki sega do polovice male skodelice, ima poudarjen in dolgo trajajoč svež pookus.
 • Corretto
  Espressu je dodan le brizg alkohola (viski, vinjak, konjak, amaretto).
 • Macchiato (v ita. = lisast) – je espresso, ki mu je dodan brizg toplega, lahko tudi hladnega, mleka in še posebej prija po obedu.
 • Cappuccino
  Za ljubitelje dobre kave in bogate mlečne kreme. Osnova je pravilno narejen espresso, ki mu je dodana tretjina mleka in tretjina pene.
 • Caffé latte
  Je vedno bolj priljubljena bela kava, ki je izpeljanka iz cappuccina, le da vsebuje večjo količino mleka. Bela kava vsebuje 85% do 90% mleka in 10% do 15% espresso kave. Postrežena je v skodelici za belo kavo.
 • Latte macchiato
  Glavna razlika med caffé latte in latte machiato je v tem, da je slednji še paša za oči. Latte machiato sestavljajo tri barvne nianse – črna kava je na sredini, spodaj je mleko rahlo obarvano, na vrhu pa je snežno bela mlečna krema. Umetnost priprave latte machiata je v tem, da v steklen kozarec najprej nalijemo mleko, mu dodamo mlečno kremo, espresso pa prilijemo na koncu. Razmerje med kavo in mlekom je podobno beli kavi.
 • Kava s smetano
  Kava s smetano je espresso, obogaten s smetano. Ponavadi je postrežena v skodelici za cappuccino, lahko pa tudi v mali espresso skodelici.
 • Kava z mlekom
  Espressu je dodano toplo ali hladno mleko in je postrežena v skodelici za cappuccino.